mandag 12. mai 2014

Ofte stilte spørsmål om lån, inkludert serielån og annutetslån.


Finanstilsynet har trukket opp nye grenser for hvor mye hver enkelt kunde kan låne med sikkerhet i boligen sin. Fra 01.01.2012 vil det bety at når du søker boliglån hos oss, så skal lånet normalt ikke overstige 85 % av boligens markedsverdi. En tommelfingerregel når du skal søke boliglån er at din gjeld ikke bør overstige 2,5 til 3 ganger din bruttoinntekt. Ta også med i beregningen eventuell annen gjeld du har, som for eksempel forbrukslån og studielån.Tenk på hvilken livssituasjon du er i og hvilken livsstil du vil ha før du bestemmer deg for boliglånstype og lånebeløp. Banken forutsetter at du må kunne tåle en rentestigning på opptil 5.0 %. Dette forsikrer deg mot at lånet vil presse din økonomi for mye. Som hovedregel kan du få lån inntil 85% av boligens verdi. Trenger du lån ut over dette, må du normalt stille med tilleggssikkerhet. Banken behandler hver lånesøknad individuelt og vurderer vilkår basert på hele din situasjon. Sammen finner du og banken en løsning som passer deg og din økonomi. 
Mange velger å refinansiere boliglånet sitt.


Det kan vi hjelpe deg med, og våre rådgivere vil gjerne snakke med deg om hvordan du kan tjene på å refinansiere ditt boliglån. For eksempel kan det være lønnsomt å slå sammen lånene dine hvis du har flere lån. En slik opprydning gir deg også bedre oversikt over din økonomi. 

 

Finansieringsbevis er det samme som et lånetilsagn. Dokumentet bekrefter at du har fått innvilget et lån hos oss. Beviset er gyldig i tre måneder. Det er en fordel å ha finansieringen i orden før du starter jakten på ny bolig. Da vet du hvor mye du kan betale og du kan ta en rask avgjørelse når du har funnet den boligen du er på jakt etter. Har du snakket med banken før du deltar i en budrunde, slipper du å legge inn bud med forbehold om finansiering. Det kan tenkes at selger velger å akseptere et bud hvor finansieringen er på plass, selv om han har fått et høyere bud fra en budgiver som tar forbehold om finansiering.

 


Annuitetslån og serielån tilbakebetales med ulik fordeling av renter og avdrag. Annuitetslån er mest vanlig, da serielån krever svært god betjeningsevne ved starten av låneperioden. Etter hvert som et annuitetslån nedbetales forskyves forholdet mellom renter og avdrag ved at renteandelen faller og avdragsdelen øker tilsvarende. Terminbeløpet, som er beløpet du betaler hver måned, er altså det samme gjennom hele lånets løpetid. Bare ved renteendring endres terminbeløpet. Fordelen med annuitetslån er at det gir lavere belastning på økonomien ved starten av låneperioden enn tilfellet er for serielån. Derfor velger de fleste annuitetslån.Har du god betjeningsevne kan du selvsagt velge serielån i stedet for annuitetslån. Med serielån er avdragsdelen den samme gjennom hele låneperioden. Rentebeløpet synker etter hvert som lånet nedbetales. Terminbeløpet vil derfor synke utover i låneperioden. Fordelen med serielån er at samlet rentebetaling blir lavere enn om du velger annuitetslån med samme rente og løpetid. Ulempen er at du må betale mer per måned ved starten av låneperioden. Serielån krever derfor at du har svært god betjeningsevne ved låneopptak. 


Nominell rente er løpende pålydende rente, og er vanligvis oppgitt som en årlig rente (pro anno, eller p.a., betyr per år). Effektiv rente er nominell rente pluss alle gebyrer og andre utgifter i forbindelse med lånet. Denne renten vil fortelle deg den egentlige prisen på lånet. Sammenlign derfor bankenes effektive rente, ikke nominelle rente, når du søker etter boliglån. 


Lån med flytende rente er den vanligste lånetypen. Et lån med flytende rente følger rentemarkedet for øvrig. Går rentenivået opp får du høyere lånekostnader, mens du får lavere lånekostnader hvis rentenivået går ned. Har du økonomi til å tåle en renteoppgang viser historien at det over tid som regel lønner seg å velge flytende rente. Ønsker du derimot forutsigbare låneutgifter kan det være at fastrente lån er det riktige for deg. Da vet du nøyaktig hva du skal betale hver måned, uavhengig av hva som skjer i rentemarkedet. Hos oss får du fastrente lån med en bindingstid på 1, 3, 5 eller 10 år.

 


Ved renteoppgang har bankene en varslingsfrist på 6 uker. Det går altså 6 uker fra banken varsler renteøkning til denne trer i kraft på ditt lån. Ved rentenedsettelse er det vanlig praksis at banken benytter samme varslingsfrist. Endringene blir varslet med brev som sendes per post eller via nettbank, avhengig av hva du har valgt. Brevene inneholder relevant informasjon om ny rentesats, dato for endring, nytt terminbeløp og ny nedbetalingsplan. Det raskeste vil være å få informasjonen via postkassen i nettbanken. 


For opplåning på eksisterende pant og lån uten sikkerhet kan elektronisk signering benyttes. Du kan dessverre ikke signere elektronisk hvis det for eksempel dreier seg om et nytt boliglån.

 


Avtale om realkausjon innebærer ikke personlig gjeldansvar for kausjonisten, men betyr kun at banken kan søke dekning for sitt krav i hele den pantsatte eiendommen. Du bør alltid tenke nøye gjennom det før du velger å kausjonere for en annens lån. Selv om låntaker i dag kan være en pålitelig betaler, kan uforutsette hendelser endre på dette på kort tid.Eksempel 1: Ønsker din sønn å låne penger til bolig, kan banken i visse tilfeller kreve en tilleggssikkerhet i form av realkausjon, fordi banken ikke anser sikkerheten som tilfredsstillende i forhold til lånet. Stiller du ditt eget hus som sikkerhet for at din sønn skal få ta opp et lån i banken, blir sikkerhetsstillelsen å betegne som en realkausjon, også kalt tredjemanns pant.Eksempel 2: Er du samboer og har betalt inn penger på din halvdel av boligen, mens samboer må låne penger til sin halvdel, må du undertegne avtale om realkausjon som innebærer at du stiller sin ideelle andel av boligen til sikkerhet for lånet.  


Når vi har mottatt alle dokumenter i signert stand sammen med kopi av signert kjøpekontrakt og rett kopi av bekreftet legitimasjon, vil lånet bli utbetalt til selger forutsatt at bilen er fri for heftelser. Bekreftelse til selger ligger sammen med lånedokumentene.

 

Vi innfrir alltid heftelsen og utbetaler eventuelt restbeløp til selger. Er heftelsen større enn lånet, må selger først innbetale beløpet som overstiger lånet og sende en bekreftelse til oss. Deretter innfrir vi restgjeld.

(kilde: SB)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge