Feriepenger

Hvis du i 2013 mottok sykepenger, pleiepenger, opplæringspenger, svangerskapspenger eller foreldrepenger ved fødsel eller adopsjon, vil du få utbetalt feriepenger innen 31.mai 2014.
Ordningen gjelder bare for arbeidstakere og ikke for selvstendig næringsdrivende, frilansere, mottakere av dagpenger eller mottakere av arbeidsavklaringspenger.

Sykepenger

Har du mottatt sykepenger fra folketrygden som arbeidstaker, vil du i slutten av mai året etter motta feriepenger av sykepengene. Du får bare feriepenger for de første 48 sykepengedagene i opptjeningsåret. Hvis arbeidsgiver har forskuttert sykepengene, vil NAV utbetale feriepengene til arbeidsgiver.
Feriepengene utgjør 10,2 prosent av de sykepengene som gir rett til feriepenger. For arbeidstakere som har fylt 59 år i opptjeningsåret, er prosentsatsen forhøyet til 12,5.
Hvis stønadsperioden går fra et kalenderår og over i neste – for eksempel fra 2013 til 2014 – vil du i 2014 få utbetalt feriepenger av de dagene du var syk i 2013. Feriepenger av de dagene du var syk i 2014 får du først utbetalt i 2015. Du kan altså få utbetalt feriepenger for 48 sykepengedager i opptjeningsåret 2013 og for nye 48 dager i opptjeningsåret 2014.
Har du mottatt sykepenger som midlertidig ute av inntektsgivende arbeid, vil du ikke motta feriepenger, men du kan ha rett til et ferietillegg. Se avsnittet om dagpenger.

Pleiepenger og opplæringspenger

Har du mottatt pleiepenger og/eller opplæringspenger fra folketrygden, vil du i slutten av mai året etter motta feriepenger av ytelsene. Du får bare feriepenger for de første tolv ukene i opptjeningsåret.
Feriepengene utgjør 10,2 prosent av de pleiepengene og/eller opplæringspengene som gir rett til feriepenger.
Hvis stønadsperioden går fra et kalenderår og over i neste, for eksempel fra 2013 til 2014, vil feriepenger opptjent i 2014 blir utbetalt først i 2015.
Du kan altså få utbetalt feriepenger for tolv uker i opptjeningsåret 2013 og for nye tolv uker i opptjeningsåret 2014.

Svangerskapspenger

Har du mottatt svangerskapspenger, vil du motta feriepenger i slutten av mai året etter at feriepengene er opptjent.
Feriepengene utgjør 10,2 prosent av det som er utbetalt i svangerskapspenger for de første 64 dagene av stønadsperioden.
Hvis stønadsperioden går fra et kalenderår og over i neste - for eksempel fra 2013 til 2014 - vil du i 2014 få utbetalt feriepenger av de stønadsdagene du har hatt i 2013. Feriepenger for stønadsperioden i 2014 utbetales i 2015, men utbetales maksimum for 64 dager for én stønadsperiode.

Foreldrepenger ved fødsel/adopsjon

Har du mottatt foreldrepenger ved fødsel eller adopsjon fra folketrygden, vil du motta feriepenger i slutten av mai året etter at feriepengene er opptjent. Feriepenger utgjør 10,2 prosent av det som er utbetalt i foreldrepenger for de første 12 eller 15 ukene av den samlede stønadsperioden (12 uker ved 100 prosent uttak og 15 uker ved 80 prosent uttak).
Hvis bare én av dere er arbeidstaker, får han eller hun alle feriepengene.
Hvis arbeidsgiver utbetaler foreldrepenger, vil de også utbetale feriepenger. Hvis du har mottatt foreldrepenger som helt eller delvis er opparbeidet på bakgrunn av arbeidsavklaringspenger, vil du ikke motta feriepenger, men du kan ha rett til fritak av forskuddstrekk. Se avsnittet om arbeidsavklaringspenger.
Har du mottatt foreldrepenger ved fødsel etter særbestemmelsen for kvinner som mottar dagpenger under arbeidsløshet har du ikke rett til feriepenger, men du har fått medberegnet et ferietillegg i grunnlaget for foreldrepenger.
Fedre som har opptjent rett til foreldrepenger ved fødsel som mottaker av dagpenger, og fedre og mødre som har opptjent rett til foreldrepenger ved adopsjon som mottakere av dagpenger, har ikke rett til feriepenger av foreldrepenger. Denne gruppen av stønadsmottakere kan ha rett til et ferietillegg. Se avsnittet om dagpenger.

Arbeidsavklaringspenger

Hvis du mottar arbeidsavklaringspenger i juni, er du fritatt for forskuddstrekk i to 14-dagersperioder. De trekkfrie utbetalingene skjer i uke 24 og 26 eller 25 og 27 avhengig av hvilken meldesyklus du har. Det vil si at dette gjelder for periodene 22/23 og 24/25 for den ene meldekortgruppen og for periodene 23/24 og 25/26 for den andre meldekortgruppen.

Dagpenger eller dagpenger som beregningsgrunnlag

Når du har mottatt dagpenger i mer enn åtte uker i et kalenderår, får du et ferietillegg på 9,5 prosent av ytelsen. Det gjelder også hvis du har dagpenger som beregningsgrunnlag for foreldrepenger eller sykepenger.
Ferietillegget blir utbetalt i februar.

Pensjoner

For pensjonsutbetalinger er det ordinært skattetrekk i juni. Desember er trekkfri måned, med unntak for de som betaler kildeskatt eller svalbardskatt.
Frivillig skattetrekk vil bli trukket i desember, med mindre du melder inn at det skal stoppes før desember.

(kilde:nav)