mandag 16. juni 2014

God inkassoskikk


God inkassoskikk

Selv om det i praksis er antatt at inkassoloven ikke gjelder for Statens innkrevingssentral, legger SI til grunn at den er underlagt generalklausulen om ”god inkassoskikk” i inkassoloven § 8.
Kravet om ”god inkassoskikk” gjelder ved all innkreving av forfalte pengekrav etter inkassoloven, så vel av egne som av andres pengekrav. Generalklausulen bygger på de etiske prinsipper som til enhver tid er alminnelig anerkjent og praktisert i kretsen av dyktige og samvittighetsfulle yrkesutøvere. Det er i strid med ”god inkassoskikk” å bruke inkassometoder som utsetter noen for urimelig påtrykk, skade eller ulempe.
Om forholdet mellom bestemmelsen om ”god inkassoskikk” og inkassolovens øvrige regler er det i forarbeidene, Ot.prp. nr. 2 (1987-1988) s. 108, uttalt at:
”[d]e nærmere reglene inkassoloven har om forholdet til skyldnere og fordringshavere, er langt på vei presiseringer av hva som i sin alminnelighet må antas å være ”god inkassoskikk”. Plikten etter § 8 vil imidlertid gjelde som en selvstendig plikt ved siden av disse nærmere reglene. Inkassolovens nærmere regulering av disse forholdene blir derfor bare minimumsstandarder som i alle fall må overholdes (med mindre annet er avtalt, se § 3), og som må suppleres med generalklausulen. Det kan derfor tenkes tilfeller hvor det blir nødvendig å gå lenger enn inkassolovens nærmere regler angir, for at plikten til ” god inkassoskikk” skal være overholdt”.

(kilde: regjeringen)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge