lørdag 25. oktober 2014

Betalingsproblermer og psykologi


Betalingsproblermer og psykologi


2. En kritisk gjennomgang av litteraturen
En detaljert og kritisk gjennomgang av litteraturen i økonomisk psykologi ble iverksatt for å avdekke eksisterende forskning i holdninger til personlig økonomi, og for å antyde retninger for forskningen. Mer enn 50 akademiske artikler ble funnet og lest. Det ble ikke funnet noen forutgående forskning som direkte omhandlet temaet dysfunksjonell orientering enkelte kunne ha i forbindelse med sin personlige økonomi. At et slikt viktig emne var så lite utforsket var ganske overraskende. Imidlertid antydet litteraturgjennomgangen flere teoretiske retninger som kunne vise en innledende vei for den empiriske undersøkelsen.
Som et resultat av litteraturgjennomgangen ble det vurdert tre ulike retninger for beskrivelse av dysfunksjonell orientering i personlig økonomi:


Hypotese 1
Den første hypotesen er at denne tilstanden kan være et fenomen tilsvarende dysleksi Denne tilstanden har sammenheng med svært spesifikke lese- og skrivevansker hos ellers intelligente og kompetente barn og voksne. Det finnes også en matematisk ekvivalent til dette, kalt dyskalkuli, et spesielt problem noen individer har med aritmetikk og matematikk. Det kan dessuten finnes et annet fenomen; finansiell dysleksi som, tilsvarende de to andre kjente former for dysleksi, har en ganske spesifikk effekt.
Hypotese 2
Tilsynelatende irrasjonell økonomisk atferd kan være forårsaket av manglende forståelse for hvordan man behandler økonomisk informasjon. Sosial og økonomisk psykologi benytter i økende grad metaforen mennesker som informasjonsprosessorer. Men informasjonsmengden vi må håndtere i dagliglivet er for kompleks slik at vi trenger å ta noen snarveier for å unngå informasjonsoverbelastning. Snarveier som å stole på enkle stereotyper kan gjøre oppfattelsen av våre sosiale liv håndterbar, men vil i noen tilfeller føre til forenklinger og feil i våre avgjørelser.
Hypotese 3
Endelig kan tilsynelatende irrasjonell økonomisk atferd forstås som en emosjonell årsak. Hvis en person erfarer negative følelser ved å tenke på og forholde seg til finansielle tjenester, kan vedkommende prøve å kompensere for dette ved å unngå å tenke på personlig økonomi, som igjen fører til mangelfull atferd.
Disse hypotesene er nærmere beskrevet i den kritiske litteraturgjennomgangen (Burchell, 2002a). Det er viktig å merke seg at på dette stadiet var hypotesene ikke utprøvde, men ble det senere i feltarbeidet. 


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge