søndag 25. mai 2014

Definisjon av Selvstendig Næringsdrivende

Selvstendig næringsdrivende og frilansere

§ 13-13 Første ledd

Selvstendig næringsdrivende og frilansere er ikke obligatorisk yrkesskadedekket, men de kan tegne frivillig yrkesskadetrygd dersom de er under 67 år og har en forventet/antatt årlig arbeidsinntekt utenfor tjeneste som overstiger folketrygdens grunnbeløp. Sosial- og helsedepartementet har i henhold til § 23-6 første ledd bokstav e, gitt forskrifter om premie og premiegrunnlag for frivillig yrkesskadetrygd for selvstendig næringsdrivende og frilansere. Se nærmere under kommentarene til denne bestemmelse i rundskrivet vedrørende kapittel 23.

§ 13-13 Første ledd bokstav a - Selvstendig næringsdrivende

Hva som menes med selvstendig næringsdrivende er definert i § 1-10 . For oversiktens skyld gjengir vi denne her:
“Med selvstendig næringsdrivende menes enhver som for egen regning og risiko driver vedvarende virksomhet som er egnet til å gi nettoinntekt.
Ved avgjørelsen av om en person skal regnes som selvstendig næringsdrivende, legges vekt på:
  • om virksomheten har et visst omfang,
  • om han/hun har ansvaret for resultatet av virksomheten,
  • om han/hun har arbeidstakere i sin tjeneste eller nytter oppdragstakere,
  • om han/hun driver virksomheten fra et fast forretningssted (kontor, verksted e.l.),
  • om han/hun tar den økonomiske risikoen for virksomheten,
  • om han/hun bruker egne driftsmiddler.
Som selvstendig næringsdrivende anses en innehaver av et ansvarlig enmannsforetak og et ansvarlig medlem av et selskap med solidarisk ansvar, et kommandittselskap eller et stille selskap”
Se nærmere under kommentarene til § 1-10 i rundskrivet til kapittel 1.
Ligningsmyndighetenes avgjørelser i enkeltsaker er i prinsippet veiledende. Likevel skal en person betraktes som selvstendig næringsdrivende når ligningsmyndighetene har bestemt at den virksomheten vedkommende driver er selvstendig næring. Denne praksis er stadfestet av Trygderetten, jf. f.eks. ankesak nr. 139/79 publ.nr. 11/30 og ankesaknr. 1606/79 publ.nr. 11/39.
Ektefeller som arbeider i felles bedrift kan begge tegne frivillig trygd dersom de oppfyller de generelle vilkår ellers. I de tilfeller hvor ektefellen til en gårdbruker ved aktiv arbeidsinnsats deltar i driften av bruket, kan en søknad om frivillig yrkesskadetrygd godtas dersom hun er selvstendig lignet og har en antatt årlig arbeidsinntekt av gårdsdriften som overstiger grunnbeløpet.
Når frivillig trygd er tegnet (se kommentarene nedenfor til annet ledd i paragrafen her), vil selvstendig næringsdrivende ha rett til ytelser etter lovens særregler om yrkesskade på lik linje med arbeidstakere.
Stønad gis bare dersom skaden ble påført under utøvelse av den ervervsmessige virksomhet, og bare dersom frivillig trygd var etablert på skadetidspunktet.

§ 13-13 Første ledd bokstav b - Frilansere

Bestemmelsen er ny i forhold til tidligere folketrygdlov, men er en lovfesting av tidligere praksis.
Hva som menes med frilanser er definert i § 1-9 . For oversiktens skyld gjengir vi denne her:
“Med frilanser menes enhver som utfører arbeid utenfor tjeneste mot vederlag, men uten å være selvstendig næringsdrivende .”
Se nærmere under kommentarene til § 1-9 i rundskrivet til kapittel 1.
Når frivillig trygd er tegnet (se kommentarene nedenfor til tredje ledd i paragrafen her), vil en frilanser - på samme måte som en selvstendig næringsdrivende - ha rett til ytelser etter lovens særregler ved yrkesskade på lik linje med arbeidstakere.

§ 13-13 Andre ledd yrkesskadedekningens omfang

Rett til stønad etter særytelsene ved yrkesskade forutsetter at skaden ble påført mens vedkommende utøvde sin selvstendige næringsvirksomhet. Det er videre et vilkår at den frivillige yrkesskadetrygd var tegnet på skadetidspunktet, se kommentarene til forskriftene fastsatt i henhold til paragrafens tredje ledd.

§ 13-13 Tredje ledd - fremgangsmåten ved tegning av frivillig yrkesskadetrygd, for selvstendig næringsdrivende og frilansere

Sosial- og helsedepartementet har den 11. mars 1997 i henhold til §§ 13-13 tredje ledd, 3-30 femte ledd og 23-6 bokstav e gitt forskift om frivillig yrkesskadetrygd, herunder om beregning av den forventede årsinntekten.


(kilde: nav)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge