lørdag 18. oktober 2014

Finansfobi - problemer med betalingsanmerkninger.


GOAs forord
GOA har valgt å kalle denne rapporten ”Finansfobi – den skjulte folkelidelsen”. Begrunnelsen for dette er at kunnskapene om fenomenet finansfobi, som trolig rammer opp mot 20 prosent av befolkningen, er svært dårlige i Norge. Dette er en lidelse som er forbundet med mye skam og selvbebreidelse. Den fører til at mange forholder seg på en underlig, ubehjelpelig og tilsynelatende irrasjonell måte til det å administrere sin egen personlige økonomi. Lidelsen finnes i alle lag av befolkningen, uavhengig av utdannelse, yrke, sosial status eller bakgrunn. De som er hardest rammet har angstlignende symptomer, slutter å ta telefonen og vegrer seg å åpne post, et handlingsmønster som får alvorlige konsekvenser for den enkelte.
Det er dr. Brendan Burchell og hans stab ved University of Cambridge som har forsket på fenomenet i England. GOA mener at forskernes funn er direkte overførbare til Norge. Vi har derfor, med forfatterens tillatelse, valgt å oversette rapporten til norsk.
Kunnskapene om finansfobi bør få direkte konsekvenser for hvordan man behandler mennesker med store gjeldsproblemer. Dette er svært viktige forskningsresultater som de som arbeider med gjeldsofre må ta inn over seg. Forskernes konklusjoner er viktige både for de kommunale gjeldsrådgivernes arbeid, for inkasso og tvangsinnfordring, for myndighetenes krav til finansinstitusjonene og for gjeldsordningsinstituttet. Mange har flere betalingsanmerkninger.
Eksempelvis mener GOAs at det ikke nytter å lager et regime for de velfungerende når realiteten er at mange gjeldsofre er ute av stand til å åpne vinduskonvoluttene. GOA mener derfor at kunnskapene om finansfobi må føre til at det etableres administrasjonsordninger for personer under gjeldsordning i kommunene. Det er også nødvendig med en annen forståelse av støtendekriteriet i gjeldsordningsloven. 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge