onsdag 5. november 2014

Hvorfor folk med finansfobi ikke åpner brev.


Finansfobikernes karakteristika
Omnibusundersøkelsen gir anledning til å undersøke utbredelsen av «de økonomisk motvillige» i ulike underutvalg. Selv om disse økonomisk motvillige finnes i alle klasser, aldre og befolkningsområder og antyder at ingen grupper av befolkningen er immune mot
page8image15904


page9image896 page9image1056
dette psykososiale fenomenet, er det enkelte markerte mønstre i dets utbredelse. Vi kan se disse effektene klarest ved å betrakte de øverste 20 prosent av skalaen.
Sosial klasse
«Klasse» har en lineær kurve slik at 29 prosent av de sosiale klassene D og E er klassifisert som finansfobikere. Men til og med i de høyeste sosiale klassene (A og B) er ennå 11 prosent av utvalget klassifisert som finansfobikere.
Sosial klasse er en så altomfattende klassifisering at det er vanskelig å være sikker på hvilken del av klassifiseringen det var som forårsaket denne forskjellen. Dybdeintervjuene antydet at utdanning og fortrolighet med komplekse dokumenter og tallmateriale kan være svært viktig. Høye inntekter kan også ha spilt en rolle, men uten separate målinger av inntekt og utdanning er det vanskelig å avdekke mekanismene til denne klasseeffekten. Ettersom en betydelig andel av finansfobikerne imidlertid fortsatt befinner seg i den høyeste sosiale klassen antyder det at tilstanden er forårsaket av psykologiske eller sosial faktorer som ingen samfunnsgrupper er immune mot.
Alder
Det er et klart lineært fall blant finansfobikerne med økende alder. Mer enn 30 prosent av den yngste aldersgruppen, 16-24, er i denne gruppen. Nivået er fortsatt høyt (26 prosent) i gruppen 25-34, men faller jevnt til bare 11 prosent i gruppen 65+. Igjen er det ikke klart på bakgrunn av denne forskningen hva denne markerte alderseffekten kommer av. Den kan være et livssyklusfenomen ved at når man blir eldre vokser man fra finansfobi. Eller, og mer bekymringsfullt, dette kan være et tegn på en generasjonsendring ved at senere fødte grupper fortsatt vil ga høye nivåer av finansfobi gjennom middelalderen til de når pensjonsalderen. Hvis dette blir tilfellet vil det føre til betydelig økt grad av finansfobi i fremtiden.
Kjønn
Antallet finansfobikere er litt høyere blant kvinner (23 prosent) enn blant menn (18 prosent). Men kvinner har også en tendens til å score i den andre enden av skalaen som «financialphiles». Derfor kan forskjellen mellom kjønnene bedre karakteriseres ved å beskrive kvinner som mer ekstreme i sine score enn menn. Dette kan reflektere en mer generell forskjell i den følelsesmessige responsen hos kjønnene ved at kvinner er mer uttrykksfulle og ekstreme mens menn synes å være mer avdempet.
Atferdsmessig samsvar med økonomisk unnvikelse
I omnibus-undersøkelsen ble det stilt et antall spørsmål om intervjuobjektenes rutinemessige økonomiske atferd, som f.eks. behandling av kontoutskrifter. Dette gav anledning til
page9image21640

page10image896 page10image1056
identifikasjon av noen av de atferdsmessige symptomer på finansfobi, og gir videre bevis på aversjonssyndrom mot personlig økonomi.
Åpning av kontoutskrifter

Undersøkelsen indikerer at 80 prosent av oss åpner kontoutskriftene våre med en gang de ankommer, 10 prosent åpner dem i løpet av en uke og om lag 3 prosent åpnes av våre partnere. Men hva med det lave antallet som ikke gjør noe av dette og formodentlig løper risikoen med å forbli uvitende om sin økonomiske status?

Fire prosent av finansfobikerne bruker mellom en uke og en måned på å åpne kontoutskriftene sine sammenlignet med bare en prosent av resten av befolkningen. Finansfobikerne har en nær dobbelt så høy tendens som resten av befolkningen til å overlate ansvaret med behandlingen av konto- eller kredittkortutskriftene til sine partnere. Og den mest ekstreme atferden, å aldri åpne kontoutskriften, er nærmest ikke-eksisterende i resten av befolkningen (under en prosent), men er normen for tre prosent av finansfobikerne.
Saldokontroll
De to typene skiller seg også fra hverandre ved hva de gjør med kontoutskriftene når de har åpnet dem. Bare 11 prosent av finansfobikerne sjekker dem umiddelbart sammenlignet med 20 prosent av resten av befolkningen. I den andre enden av skalaen bryr 10 prosent av finansfobikerne seg ikke en gang om å kontrollere saldoen sammenlignet med bare fire prosent av resten av utvalget. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Bloggere i Norge